Omgeving van Nieuwleusen

De plaats Nieuwleusen ligt in de landstreek Salland en tegenwoordig spreken we ook wel van het Overijsselse Vechtdal. Ten noorden ligt Punthorst met z’n fraaie boerderijen en het Staphorster bos. Ten zuiden ligt Dalfsen en ten oosten Balkbrug. Nieuwleusen ligt aan de Overijsselse Vecht in het zuiden en de Reest in het noorden. Nieuwleusen is een prettig gastvrij dorp met een landelijk karakter net onder de rook van Zwolle en valt onder de gemeente Dalfsen.

Nieuwleusen heeft  een zuidelijk en noordelijk gedeelte. Beide kernen hebben winkels en  scholen. Noord heeft de prachtige Hulsterplas, twee aan elkaar verbonden vijvers met wandelpaden, een mooi stukje natuurschoon.

Zuid heeft het prachtige Palthebos, een mooi wandelgebied met het Palthehof museum.  Ook het Gemeentehuis bevindt zich in zuid en in het winkelgebied is er de Zaterdagmarkt.

Op diverse locaties vindt nieuwbouw plaats en zijn er plannen in ontwikkeling.  Met name in het westen, de “Westerbouwlanden” is veel gebouwd en liggen er projecten klaar om gerealiseerd te worden. De bouwstijlen zijn zeer divers en verrassend. De “Burcht” is een uitgesproken fraai bouwwerk bestaande uit een appartementencomplex en onmiddellijk in het oog springend wanneer u binnenrijdt in “de Westerbouwlanden”.

Nieuwleusen heeft meerdere basisscholen met verschillende signatuur, tevens is er Voortgezet Onderwijs voor de onderbouw leerlingen op het Agnietencollege te volgen, in het dorp.

De plannen liggen er om in het Nieuwleusen-midden de scholen voor basis en voortgezet onderwijs te centraliseren in de voormalige Rabobank en omgeving. In het middengebied zijn ook de sportvelden gelegen, er is een zeer actief sportklimaat  met een grote verscheidenheid aan sport- en spel faciliteiten.

Nieuwleusen is goed bereikbaar, vanaf de A28 bent u er in een paar minuten. Er zijn meerdere busverbindingen tussen Zwolle en Coevorden. In de ochtend en avondspits zijn er meerdere lijnen voor scholieren richting Dedemsvaart en Zwolle.

Vanuit  vroeger kennen we in Nieuwleusen de  Union fietsfabriek. Tegenwoordig is er nog steeds veel industriele bedrijvigheid en zijn er diverse industrieterreinen door de voordelige ligging van het dorp. (De Meele, De Evenboer, De Rollecate, De Grift). Buiten het dorp richting Zwolle, via het Westeinde is er de Hessenpoort.

Nieuwleusen is een dorp in beweging, groen en landelijk.  Makkelijk bereikbaar en biedt vele faciliteiten voor jong en oud. Er zijn verschillende bouwprojecten gerealiseerd en nog te realiseren op fraaie locaties onder andere in het Middengebied “de Westerbouwlanden”.

 

Copyright 2021 | Westerbouwlanden - Privacy